Laptopuri Ieftine

Cum recunosti un tigan? Definitie si caracteristici

 tigan   

Tiganul este un individ, avandu-si originea in etnia tiganeasca, purtator al unor caracteristici somantice si antropologice specifice, ce este constient de acest fapt, recunoaste aceasta realitate, respecta traditia tiganeasca si doreste sincer propasirea neamului caruia ii apartine.
La aceasta definitie care incearca sa vizeze esentialul in recunoasterea individului tigan, putem adauga observatii cu tenta statistica, referitoare la intreaga populatie a tiganilor, de genul: majoritatea tiganilor au pielea de culoare negricioasa si vorbesc limba tiganeasca; lafel, putem adauga observatia ca aceasta etnie da un numar mare de raufacatori (in special hoti) raportat la numarul total al tiganilor.
Am putea adauga observatia ca din randul tiganilor s-au ridicat foarte multi muzicanti de talent precum si constatarea ca in general tiganii au o inteligenta speculativa deosebita si o buna intuitie a psihologiei umane.
Ceea ce este caracteristic nationalitatii, pe criterii statistice, nu este caracteristic si individului apartinand acestei populatii. Astfel, un tigan poate fii blond si necinstit, brunet si cinstit sau la fel de bine poate sa nu vorbesca limba tiganeasca, dar sa apartina cu adevarat etniei sale prin constiinta acestui fapt si prin atasamentul fata de aceasta.
S-au conturat patru mari categorii de tigani dupa aceasta apartenenta la etnie:

  1. Tigani care vorbesc limba tiganeasca si se conduc in esenta dupa vechile legi ale satrei nomade
  2. Tigani care nu mai vorbesc limba dar tin traditiile tiganesti si au constiinta apartenentei la aceasta etnie
  3. Tigani care vorbesc limba dar nu mai respecta traditiile tiganesti
  4. Tigani care nu mai vorbesc nici limba si nu mai respecta nici traditiile tiganesti.
O ultima caracteristica a tiganilor o reprezinta notiunea de libertate asociata cu nomadismul, care are un sens apropiat de imaginea unei libertati naturale, depline, aproape in afara unor responsabilitati sociale.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by Blogger